Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                   Környezetvédelmi Termékdíj Csomagolóanyagokra!

 

                     ,,ÖKO-PANNON intézi a Termékdíjat,,

 

 

A fenti választ hallani a Csomagolóanyagokra vonatkozó Környezetvédelmi Termékdíj Bevallással kapcsolatosan. Több cég valóban rendelkezik is ÖKO-PANNON vagy egyéb hasznositást koordináló szervezet Tanusitványával ami általában 100% mentességet biztosit a Termékdíj Fizetési kötelezettségek alól. A 2008január 1-től hatályos 1995.évi LVI. Törvény azonban különbséget tesz a Termékdíj Bejelentés, Bevallás és Befizetés között. Termékdíjjal kapcsolatos Bejelentést és Bevallást  mindig a Törvény  2§ 1.bekezdésében meghatározott kötelezettnek kell megtenni.

Alap esetben a koordinálo szervezetek (igy az ÖKO-PANNON is!) az átvállalt hasznositási kötelezettségről nyujtanak be negyedévente bevallást. Az átvállalás esetén a díjfizetési kötelezettségről a kötelezettnek kell bevallást tenni! (lásd. 1995.évi LVI TV. 3.§ 9.bekezdés)

Példa:

Gyümölcs Kft az EU-ból (Görög ;Spanyol) importál különféle gyümölcsöket Magyarországra. Az áruk kamionnal érkeznek  egyutas raklapokon, a gyümölcsök papír dobozban és az egész raklapnyi áru lefóliázva.

Az áru egy részét a Kft raklapon értékesiti, más részét felbontva dobozokban értékesiti, a raklapot és fóliát pedig mint csomagolás hulladékot az ÖKO-PANNON Kht-n keresztül elszállíttatja.

Az 1995 évi LVI Tv. 2§ 1.bek. b., pont alapján a Gyümölcs Kft raklap, papirdoboz és műanyag fóli tekinttetében kötelezetté válik. A Kft rendelkezik egy ÖKO-PANNON Tanusitvánnyal amelyben ezen csomagolóanyagokra az ÖKO-PANNON 100%-ban átvállalja a raklapra,papirdobozr és műanyag fóliára a termékdíjfizetési kötelezettséget.

A Gyümölcs Kft-nek a 2008 évben beérkezett gyümölcsszállítmány értékesitése után 15 nappal KT08 nyomtatványon be kell jelnetkezni a VPOP illetékes Regionális parancsnokságához. Mivel a cég havi adóbevalló, így a következő hónap 20-ig szintén a KT08 nyomtatványon termékdíj Bevallást kell tenni. A Bevallásban a fizetnedő összeg 0 Ft mivel 100% mentességgel rendelkezik. Az itt bevallott adatokat negyedévente meg kell küldeni az ÖKO-PANNON Kht részére, aki szintén a KT08 adatlapon bevallást nyújt be és megfizeti a termékdíjat.

 

A Gyümölcs Kft állandó képviseleti megbízást adhat a Törvény 3.§ 10.bek alapján külsős cégnek (akár az ÖKO-PANNON-nak is!) aki a cég nevében a Bejelentkezési és Bevallási kötelezettségnek eleget tesz.

 

Amennyiben cége nem adott Állandó képviseleti megbízást a Törvény 3§ 10.bek alapján más cégnek, akkor a termékdíj Bejelentési és Bevallási kötelezettségnek Önnek és cégének kell eleget tenni!

 

Nézzen utána hogy az ÖKO-PANNON a vele kötött szerződésben mire vállalt kötelezettséget.

Ha csak a fizetési kötelezettség átvállalására, akkor a fent kiemelt rész az Ön cégére is vontkozik!