Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


        Környezetvédelmi Termékdíj Változások – 2009
 
 
A Magyar Közlöny 161. számában megjelent az 1995 évi LVI törvény 2009-től hatályos változásai. A módosítás elsődleges indoka az EK Bizottság Magyar Köztársaság ellen indított szabálytalansági eljárása. A módosítás így elsődlegesen a Kereskedelmi Csomagolás témakörét érinti:
- Megszűnik az italtermék fajtáján alapuló megkülönböztetés
- A ,,H” díjtétel kizárólag a csomagolás formájától és az esetleges mentességtől függ
- Továbbra is megmarad a gyártói és továbbforgalmazói kötelezettség
- A gyártói kötelezettség ,,H” díjtétel a továbbforgalmazói ,,E1” és ,,E2” díjtétel (a régi ,,Ú”        és ,,k” megnevezés helyett) alapján kerül kiszabásra
- A gyártói és továbbforgalmazói ,,E” díjtétel különböző mértékű lesz
- Az ,,E1” termékdíj fizetés alóli mentesség egységesen 75000 db csomagolási egység után nem kell megfizetni
- Az ,,E2” hatálya alól kikerül a kiskereskedő két feltétel esetén: 50m2-nél kisebb üzlethelyiség (megszűnik a falu és város közti különbség!) és italtermék csomagolása 75000 db-nál kevesebb
- A kereskedelmi csomagolás vámtarifaszám szerint bontásban kerül megadásra. A jövőben a pezsgő és a 12%-nál nagyobb gyümölcs és zöldség tartalmú italok csomagolása is Termékdíj köteles!
- A műanyag bevásárló reklámtáska után nem csak ,,H” hanem ,,E1” díjtételt is kell fizetni!
- Bevezetésre kerül az ,,E1” és ,,E2” díjtétel esetén a levonás intézménye, amennyiben az újrahasználható csomagolás visszavétele és újra használata igazolásra kerül.
- Bérgyártás esetén a megrendelő (bérgyártató!) lett a fizetési kötelezett !
- A bérgyártás definíciója is bekerült a módosításba. A bérgyártó csak a bérgyártást végzi, az ő részéről hozzáadott anyag nem merülhet fel!
 
A fentieken kívül tartalmaz a Törvény szövege néhány általános jellegű módosítást:
 
-         A kötelezett a jövőben dönthet úgy, hogy a beszerzéskor vagy a belföldi forgalomba hozatalkor fizeti meg a termékdíjat. Ez a szabály a közösségi beszerzésből származó Termékdíj köteles termékekre és a belföldi csomagolóanyagokra vonatkozik. Erről a tárgyévet megelőző év december 20-ig nyilatkozni kell a vámhatóság felé és december 31-ei állapotnak megfelelően készletfelvételt kell csinálni. Ezután valamennyi termékdíj köteles termékre (előre) meg kell fizetni a tárgyévi termékdíjtételekkel számolt termékdíjat a tárgyév január 20-ig. Évközben változtatásra nincs lehetőség. Mivel a Törvény 2009 január 1-én lép hatályba, így ezt szabályt 2010-től lehet alkalmazni.
-         A bejelentett újrahasználható csomagolóanyaggal a havi és negyedéves bevallónak is csak évente kell elszámolni.
-          A számlán a teljesítés dátumát, továbbá a számlán vagy annak mellékletén a termékdíj mértékét, valamint összegét tételenként és összesen fel kell tüntetni.
 
A Törvény végrehajtásáról szóló 10/1995 (IX.28) KTM rendelet még nem került kihirdetésre.
Ezen kihirdetéssel együtt változni fog a KT08 nyomtatványcsomag és a hozzá tartozó kitöltési Útmutató is. A változásokat 2009 évben cégünk folyamatosan figyelemmel kíséri.
 
2008.december 31
Clean Customs Bt